KPN en Ziggo adviseren klanten wachtwoord router te wijzigen

De providers doen dat advies tegenover Nieuwsuur. Het actualiteitenprogrammameldt vandaag dat onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen de standaardwachtwoorden van routers hebben gekraakt.

Het gaat daarbij om routers die klanten van de providers bij hun internetabonnement krijgen. Dergelijke routers hebben standaard een naam en wachtwoord.
Dat wachtwoord blijkt af te leiden te zijn van de naam van de router. "Als de wifi-naam bijvoorbeeld aanbieder1234 is, dan husselen ze die door elkaar en maken daar dan simpel gezegd aanbieder4321 van", zegt onderzoeker Roel Verdult.

Eerder dezelfde problemen

Ziggo, KPN en Tele2 raden hun klanten aan het standaardwachtwoord van hun router te wijzigen naar een zelfgekozen, veilig wachtwoord.

KPN heeft klanten met de betreffende routers in maart van dit jaar al op de hoogte gesteld van het probleem en aangeraden hun wachtwoord aan te passen. Ook worden routers met het probleem niet meer geleverd en zijn de eisen die KPN aan zijn routerleveranciers stelt verhoogd. Wachtwoorden worden nu willekeurig gegenereerd, zegt KPN.

In 2012 had KPN een vergelijkbaar probleem met modems die het aan klanten leverde. Ook bij die modems bleek het wachtwoord af te leiden van de naam, en was het daarom niet veilig. Dat probleem was binnen KPN sinds 2008 al bekend. Dat de fout ook in routers van een andere leverancier voorkomt kwam volgens KPN door het onderzoek van Radboud aan het licht.

Bron: nu.nl

Laatste 3 opzegreacties

Lees de ervaringen van andere bezoekers met opgezegde abonnementen.

De Telegraaf

De krant wordt me te duur.

BN / De Stem

Prima krant-dagelijks uitkijkmoment

Tina

Geen opmerkingen, blijft een super leuk blad

Hoe werkt abonnementenopzeggen.nl

Gratis en gemakkelijk uw abonnementen opzeggen.

  • Invullen
  • Printen
  • Verzenden
Opzegbrief voorbeeld

Uw brief zelf opstellen en printen.

Maak je eigen opzegbrief

Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK