De 4G-netwerkdekking van T-Mobile, KPN en Vodafone

T-Mobile biedt het snelste 4G-netwerk van Nederland aan, maar tegelijkertijd heeft de provider in de minste gebieden dekking en gebruikt het een andere technologie. Dat blijkt uit tests van Ookla Speedtest, een app waarmee consumenten zelf de snelheid van hun internet kunnen meten.

Onder meer T-Mobile neemt data af bij Ookla en maakte de resultaten afgelopen dinsdag bekekene. KPN zegt zich te herkennen in de snelheid die over de provider wordt vermeld. Ook Vodafone vertrouwt de resultaten van Ookla.

Eerder onderzoek van Opensignal, dat kijkt naar de dekking en snelheid van providers wereldwijd, bevestigt bovendien dat T-Mobile het snelste 4G-netwerk van Nederland heeft.

Andere Strategie

KPN laat in een reactie aan nu.nl weten dat hun strategie erg verschilt van die van T-Mobile. Dat zou het verschil in de huidige snelheid verklaren. "Wij hebben ervoor gekozen snel een landelijke dekking voor het 4G-netwerk neer te leggen", aldus een woordvoerder van KPN. "En op drukke punten zijn we dat netwerk aan het verbeteren door capaciteit uit te breiden."

Met het uitbreiden van de capaciteit moet de snelheid uiteindelijk ook omhoog gaan. "We zijn nog lang niet klaar met de uitbreiding van ons netwerk", aldus KPN.

Landelijke dekking

KPN bereikte in april 2014 als eerste Nederlandse provider landelijke 4G-dekking. Voadfone biedt 4G sinds september 2014 landelijk aan. T-Mobile verwacht pas in oktober 2015 4G aan te kunnen bieden aan 95% van de inwoners van Nederland.

T-Mobile gebruikt overigens ook een andere technologie. Zo zet het meer masten neer per vierkante kilometer en gebruikt het over het algemeen hogere frequenties. Deze hogere frequenties hebben minder bereik, maar met meer masten heeft T-Mobile naar eigen zeggen betere dekking in drukke gebieden.

Klein verschil

Vodafone stelt dan ook dat de test appels met peren vergelijken is. "Bovendien vinden we snelheid slechts één onderdeel van de algehele netwerkervaring. We vinden dat 4G overal moet worden aangeboden."

Vodafone gebruikt zelf ook data van Ookla en stelt dat als er gekeken wordt naar de snelheid over zowel het 2G-, 3G als 4G-netwerk Vodafone juist het snelste is. Uit de tests van Ookla blijkt verder dat Vodafone qua snelheid vooral piekt in grote steden terwijl KPN stabieler is in heel Nederland.

Bron: nu.nl

Laatste 3 opzegreacties

Lees de ervaringen van andere bezoekers met opgezegde abonnementen.

CanalDigitaal

geen, we hebben geen schotel meer nodig dat is de reden van opzegging

Alkmaarsche Courant

Goede krant met nieuws uit je eigen woonomgeving.

ANWB lidmaatschap

Meer keuze mogenlijkheden

Hoe werkt abonnementenopzeggen.nl

Gratis en gemakkelijk uw abonnementen opzeggen.

  • Invullen
  • Printen
  • Verzenden
Opzegbrief voorbeeld

Uw brief zelf opstellen en printen.

Maak je eigen opzegbrief

Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK