Op reis? 7 vragen over je reisverzekering beantwoord!

De vraag of je goed verzekerd bent, is wel het laatste waar je je mee bezig wilt houden wanneer je lekker op het strand ligt of een te gekke stad aan het ontdekken bent! Ondanks dat reisverzekeringen niet de meest ingewikkelde verzekeringen zijn, zijn er altijd onduidelijkheden. Valt je huurauto ook onder de reisverzekering? Hoe zit het als je reisgenoot annuleert?

Hieronder vind je zeven van dat soort vragen beantwoord, zodat je onbezorgd kunt gaan genieten van je zomervakantie of stedentrip!

1. Wanneer heb ik reisverzekering nodig met werelddekking?

De naam 'Werelddekking' doet vermoeden dat deze verzekering alleen nodig is zodra je buiten Europa op vakantie gaat. Er zijn echter een aantal uitzonderingen buiten Europa, waar bij de meeste verzekeraars geen reisverzekering met werelddekking voor nodig is.

Voorbeelden hiervan zijn de Canarische Eilanden en de Azoren. Ook kun je in de meeste landen rondom de Middellandse Zee, zoals Egypte, Marokko, Israël en Tunesië, terecht met een reisverzekering met Europadekking.

2. Mijn kind gaat zelfstandig op vakantie, is hij of zij dan verzekerd via onze reisverzekering?

Kinderen zijn bij het grootste deel van de verzekeraars tot hun 26e verjaardag meeverzekerd op de polis van hun ouders. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de zoon of dochter nog thuis woont of een uitwonende student is. Dat is gelukkig al weer één zorg minder wanneer zoon- of dochterlief richting de zon vertrekt!

3. Kan ik annuleren als mijn reisgenoot annuleert?

Je gaat samen met een goede vriend een week genieten van de zon in het buitenland. Zijn vader wordt plotseling flink ziek waardoor hij zich gedwongen ziet de vakantie te annuleren. Alleen op vakantie gaan zie jij eigenlijk ook niet zitten en je vraagt je af of jij zelf de vakantie ook mag annuleren?

Als jouw reisgenoot een geldige reden heeft om te annuleren, mag jij bij bijna alle verzekeraars ook kosteloos je reis annuleren, mits je een annuleringsverzekering hebt afgesloten / deze onder je reisverzekering valt. Wel stellen de meeste verzekeraars als eis dat je reisgenoot zelf ook een annuleringsverzekering afgesloten had. Daarnaast moet ook aantoonbaar zijn dat jullie samen heen- en terug zouden reizen. Sommige verzekeraars gaan enkel tot uitkering over wanneer jij anders alleen (verder) had moeten reizen.

Check voor de zekerheid nog een keer de voorwaarden van je annuleringsverzekering om te zien wat precies verzekerd is.

4. Vanaf wanneer start de dekking van mijn reisverzekering?

De dekking van je reisverzekering gaat in zodra je vakantie begint. Zodra je je huis verlaat en in de auto naar Schiphol stapt bijvoorbeeld.

5. Ben ik verzekerd bij het huren van een auto of scooter?

Nee. Schade of diefstal van een gehuurd motorvoertuig op je vakantiebestemming valt nooit onder de reisverzekering. Gelukkig kun je bij veel verhuurders ter plekke een verzekering voor het gehuurde voertuig afsluiten. Het is vaak zelfs verplicht!

6. Tot wanneer kan ik een annuleringsverzekering afsluiten?

Een annuleringsverzekering moet binnen 7 tot 14 dagen na het boeken van de reis afgesloten worden. Hierna is dit niet meer mogelijk. Een reisverzekering kan tot de dag voor vertrek nog afgesloten worden.

Bij de meeste doorlopende reisverzekeringen kan overigens ook een doorlopende annuleringsverzekering worden afgesloten. Zo hoef je je dus nooit zorgen te maken of je nog wel op tijd bent met het afsluiten van een annuleringsverzekering.

7. Er geldt een negatief reisadvies op de plek waar ik met vakantie ga. Ben ik nu wel verzekerd?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan een negatief reisadvies afgeven voor een bepaald gebied of een heel land, bijvoorbeeld vanwege een dreigende situatie of een natuurramp. Een negatief reisadvies wordt niet voor niets afgegeven: het is verstandig om in zo'n situatie niet naar het land af te reizen. Doe je dit toch, dan biedt je reisverzekering geen dekking voor schade die het gevolg is van de onveilige situatie.

Krijg je dan ook je geld terug wanneer een negatief reisadvies is afgegeven? Dat ligt gecompliceerder. Pas wanneer het Calamiteitenfonds een zogenaamde dekkingsbeperking uitroept voor het land, kun jij de reissom bij annulering terugkrijgen. De reisorganisatie waarbij je je vakantie geboekt hebt, moet dan wel aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds. Wie los een vlucht en hotel geboekt heeft, komt meestal niet in aanmerking voor een uitkering via het Calamiteitenfonds. Dit kosten voor de annulering betaal je in dat geval dus zelf.

Een fijne, en onbezorgde vakantie gewenst!

Bron: wegwijs.nl

Laatste 3 opzegreacties

Lees de ervaringen van andere bezoekers met opgezegde abonnementen.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

kan het geld niet meer missen

Avrobode

Nooit geen klachten over bezorging

Vriendenloterij

Het geeft geen toevoeging aan mijn leven

Hoe werkt abonnementenopzeggen.nl

Gratis en gemakkelijk uw abonnementen opzeggen.

  • Invullen
  • Printen
  • Verzenden

Wij gebruiken cookies op onze website omdat dit noodzakelijk is voor onze dienstverlening. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van de website gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search. Als je voor dit laatste toestemming geeft, klik dan hiernaast op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement Akkoord