De kosten voor een smartphone met abonnement zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van telecomjournalist Ron Smeets van Mobile Cowboys. Vodafone is het hardst omhoog gegaan; daar betaal je nu 56% meer dan drie jaar geleden.

Lees hieronder het interview van Pieter van den Akker (BNR) met Ron Smeets.

Zijn de andere providers ook duurder geworden?
Smeets: "Vooral T-Mobile, dat heeft er ook 23% bij gedaan. Bij KPN, dat traditioneel te boek staat als de duurste provider, valt het nog het meest mee. Die zijn vergeleken met drie jaar geleden 9% omhoog gegaan.

Dat zegt ons misschien wel dat KPN de duurste was en de rest dat aan het inhalen is?
"Precies. Dat zegt het precies."

Is dat sowieso de verklaring voor de beweging die je ziet?
"Een aantal jaar geleden, zo'n 3,5 jaar geleden heb ik het onderzoek ook gedaan, bleek al dat KPN als een van de eerste bedrijven bezig was met het verhogen van de tarieven voor data, voor mobiel internet. Vroeger kreeg je dat er voor een paar euro min of meer gratis bij, onbeperkt. Dat was toen al aan het veranderen."

Is het uitsluitend prijsverhoging of krijgen we er ook meer voor?
"Formeel krijg je niet eens meer data. Vooral de data-abonnementen zijn duurder geworden. We gebruiken veel meer data dan drie jaar geleden. Toen betaalden we er bijna niets voor, nu betalen we er flink voor. Drie jaar geleden kon je onbeperkt data gebruiken voor 5, 7 of 12 euro. Nu betaal je voor een fatsoenlijk data-abonnement van 2 GB tussen de 20 en 25 euro. Je krijgt er dus niet eens meer voor, puur rekentechnisch gezien."

Wat zou je het beste kunnen doen? Kiezen voor sim only, zoals steeds meer mensen doen?
"Soms is dat de verstandigste keuze. Als je het nieuwste toestel wil hebben en je betaalt daarvoor 700 euro in één keer en je neemt er een simonly abonnement bij, dan kan je iets goedkoper uit zijn. Maar hetzelfde onderzoek wijst uit dat je bijvoorbeeld bij T-Mobile duurder uit bent als je simonly neemt en het toestel los koopt dan wanneer je een abonnement met toestelaanbieding neemt. T-Mobile is sowieso nog de goedkoopste provider van Nederland. Die hebben weer iets bedacht dat simonly niet interessant is. Dat geldt met name voor hele dure toestellen. Ga je voor een iets minder toestel, waarvoor er nu veel meer opties zijn, dan zie je dat die toestellen een paar honderd euro goedkoper zijn en toch net zo goed als de nieuwste toestellen. Daarmee kan je in twee jaar makkelijk een paar honderd euro verdienen."

Bron: bnr.nl

Laatste 3 opzegreacties

Lees de ervaringen van andere bezoekers met opgezegde abonnementen.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

kan het geld niet meer missen

Avrobode

Nooit geen klachten over bezorging

Vriendenloterij

Het geeft geen toevoeging aan mijn leven

Hoe werkt abonnementenopzeggen.nl

Gratis en gemakkelijk uw abonnementen opzeggen.

  • Invullen
  • Printen
  • Verzenden

Wij gebruiken cookies op onze website omdat dit noodzakelijk is voor onze dienstverlening. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van de website gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search. Als je voor dit laatste toestemming geeft, klik dan hiernaast op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement Akkoord