NS reiziger met abonnement krijgt helemaal geen boete

Treinreizigers met een abonnement moeten boetes wegens niet inchecken aanvechten. Dat stelt reizigersvereniging Rover. Volgens juristen van Rover zijn deze deze boetes onterecht omdat de reis al is betaald. Ook Tweedekamerleden van de VVD en PvdA roepen de NS op om abonneehouders te ontzien. De NS stelt op haar beurt dat boetes wegens vergeten in te checken nauwelijks worden uitgeschreven.

Rover zegt jaarlijks tientallen klachten te krijgen van reizigers met een NS-abonnement die vergeten in te checken en vervolgens een boete krijgen wegens zwartrijden. Maar wie een abonnement heeft kan helemaal niet zwartrijden. De reiziger heeft immers al betaald en de vervoerder lijdt geen schade wanneer niet wordt ingecheckt. Volgens Rover zijn de klachten het topje van de ijsberg.

De NS geeft aan juist coulant om te gaan met dit soort gevallen. Reizigers die binnen de tijden van hun abonnement reizen en op het juiste traject krijgen geen boete. Conducteurs wijzen reizigers er wel op dat inchecken wettelijk verplicht is. Dat geldt voor alle abonnementen. Voor de reiziger heeft inchecken ook voordelen. Bij vertraging kan deze bijvoorbeeld aantonen dat hij of zij in de betreffende trein zat en daardoor beroep doen op de geld terug bij vertraging regeling.

Op steeds meer stations worden de toegangspoortjes gesloten. Inchecken met een geldig vervoersbewijs is dan noodzakelijk om op het spoor te komen. Abonnementhouders die vergeten in te checken op een station zonder poortjes komen op een station met dichte poortjes in de problemen. Omdat zij niet zijn ingecheckt kunnen ze niet zelfstandig het station verlaten omdat de poortjes openen wanneer iemand uitcheckt. Reizigers die dit overkomt moeten hulp inroepen van een NS medewerker.

Laatste 3 opzegreacties

Lees de ervaringen van andere bezoekers met opgezegde abonnementen.

CanalDigitaal

geen, we hebben geen schotel meer nodig dat is de reden van opzegging

Alkmaarsche Courant

Goede krant met nieuws uit je eigen woonomgeving.

ANWB lidmaatschap

Meer keuze mogenlijkheden

Hoe werkt abonnementenopzeggen.nl

Gratis en gemakkelijk uw abonnementen opzeggen.

  • Invullen
  • Printen
  • Verzenden
Opzegbrief voorbeeld

Uw brief zelf opstellen en printen.

Maak je eigen opzegbrief

Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK