NS reiziger met abonnement krijgt helemaal geen boete

Treinreizigers met een abonnement moeten boetes wegens niet inchecken aanvechten. Dat stelt reizigersvereniging Rover. Volgens juristen van Rover zijn deze deze boetes onterecht omdat de reis al is betaald. Ook Tweedekamerleden van de VVD en PvdA roepen de NS op om abonneehouders te ontzien. De NS stelt op haar beurt dat boetes wegens vergeten in te checken nauwelijks worden uitgeschreven.

Rover zegt jaarlijks tientallen klachten te krijgen van reizigers met een NS-abonnement die vergeten in te checken en vervolgens een boete krijgen wegens zwartrijden. Maar wie een abonnement heeft kan helemaal niet zwartrijden. De reiziger heeft immers al betaald en de vervoerder lijdt geen schade wanneer niet wordt ingecheckt. Volgens Rover zijn de klachten het topje van de ijsberg.

De NS geeft aan juist coulant om te gaan met dit soort gevallen. Reizigers die binnen de tijden van hun abonnement reizen en op het juiste traject krijgen geen boete. Conducteurs wijzen reizigers er wel op dat inchecken wettelijk verplicht is. Dat geldt voor alle abonnementen. Voor de reiziger heeft inchecken ook voordelen. Bij vertraging kan deze bijvoorbeeld aantonen dat hij of zij in de betreffende trein zat en daardoor beroep doen op de geld terug bij vertraging regeling.

Op steeds meer stations worden de toegangspoortjes gesloten. Inchecken met een geldig vervoersbewijs is dan noodzakelijk om op het spoor te komen. Abonnementhouders die vergeten in te checken op een station zonder poortjes komen op een station met dichte poortjes in de problemen. Omdat zij niet zijn ingecheckt kunnen ze niet zelfstandig het station verlaten omdat de poortjes openen wanneer iemand uitcheckt. Reizigers die dit overkomt moeten hulp inroepen van een NS medewerker.

Laatste 3 opzegreacties

Lees de ervaringen van andere bezoekers met opgezegde abonnementen.

Story

Mijn moeder kan de tijdschriften niet meer goed lezen, dit is de reden dat we opzeggen.

Innova Energie

Innova Energie BV is een oplochter

Denksport

Met veel plezier gebruik gemaakt van het abonnement. Wegens ziekte wil ik voorlopig stoppen. Heb nog zeven nummers liggen.

Hoe werkt abonnementenopzeggen.nl

Gratis en gemakkelijk uw abonnementen opzeggen.

  • Invullen
  • Printen
  • Verzenden
Opzegbrief voorbeeld

Uw brief zelf opstellen en printen.

Maak je eigen opzegbrief

Wij gebruiken cookies op onze website omdat dit noodzakelijk is voor onze dienstverlening. Daarnaast willen we je op basis van jouw gebruik van de website gerichte advertenties kunnen laten zien binnen Google Search. Als je voor dit laatste toestemming geeft, klik dan hiernaast op ‘Akkoord’. Meer weten? Lees ons Cookie Statement Akkoord